Acest site foloseste cookie-uri. Daca navigati pe acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.

contact@humanitysteam.ro

Sfera sanatatii

SANATATE: Vitalitatea, bunastarea si intregirea unui sistem viu

Ca si oameni, am ajuns sa intelegem ca ceea ce se intampla in corpurile noastre este direct afectat de ce se intampla in jurul nostru. Nu ne mai percepem ca fiinte separate ci ca un sistem in sistem complex si adaptativ. Conceptele noastre despre sanatate au evoluat o data cu constietizarea si stim ca gandurile si emotiile noastre au impact direct asupra sanatatii.

 Tocmai de aceea, dinamica schimbarii intelegerii umane se simte cel mai puternic in aceasta zona. O data cu extinderea constientizarii noastre ca unitate, incepem sa intelegem si sa experimentam interconectivitatea pana acolo incat orice granite incep sa dispara, ducandu-ne pe culmi inimaginabile in ceea ce priveste sanatatea si ingrijirea noastra.

Unimea in sanatate promoveaza un model de vindecare in care relatiile personale, emotiile, sisteme de de credinta sunt vazute ca puncte fundamentale de conexiune intre corp, minte, spirit, societate si natura. Unimea medicala recunoaste ca fiintele umane poseda dimensiuni emotionale, spirituale si relationale care sunt esentiale in diagnoza si tratamentul bolilor si in cultivarea bunastarii.

Ca in orice problema de stiinta, se ridica anumite intrebari fundamentale legate de sanatate: cine este vindecatorul si cine este cel vindecat? Stiinta acum confirma ca cei doi nu sunt separati. Omul de stiinta nu este nicodata separat de ceea ce observa. Inevitabil aceste intrebari ridica si  probleme legate de putere si din pacate, in stransa legatura cu asta si despre rau.

Unitatea in sanatate este o sansa de a avea in vedere ce inseamna cu adevarat afirmatia ' orice vindecare este autovindecare' si Juramantul lui Hipocrate 'fereste-ti bolnavul de orice dauna sau rau',vechi de 2000 de ani. Cei care au scris atunci juramantul cu siguranta au inteles ca puterea pe care un medic o are (in mare parte pozitiva, fara nici un dubiu) vine cu o posibilitate insolita de a face rau, pe cai legale.  Se stia ca se poate face rau in doua moduri: prin pacate comisive si pacate omisive. Un medic poate rani un pacient prin ceea ce stie, dar cu atat mai mult prin ceea ce nu stie.

Privind partea plina a paharului, scopul Unimii in sanatate, vindecare si medicina este de a aborda orice boala cat mai complet si mai comprehensiv- in timp ce, bineinteles, ramai complet constient de numeroasele realitati si constrangeri pragmatice si economice. Desi Unimea in sanatate recunoaste si include abordari ,holistice', ,alopate', ,alternative' si ,complementare', Unimea in sanatate/medicina este mult mai vasta si mai fundamentata in cercetari empirice si legata mult mai eficient de modele cuprinzatoare ale psihologiei si constiintei umane. Unimea include elementele eficiente ale medicinei complementare cat si ale celei conventionale, in timp ce lanseaza si o versiune complet noua.

In sculptarea unui nou model de Unime in sanatate/medicina, se ridica anumite provocari si dileme:

•    Nivelul de implicare al medicului in relatia cu pacientii. Ani de zile studentii la medicina au fost invatati ca nu este indicat sa se implice emotional in relatia cu pacientii lor ca o incercare sincera de a avea o abordare eficienta, impartiala si stiintifica asupra vindecarii bolii in cauza.

•    Provocarea minte/corp care trateaza problema constiintei si liberului arbitru la om, in timp ce medicina abordeaza lucrurile doar din punctul de vedere al realitatii materiale immediate si al sistemelor fizice. Abordarea medicala conventionala forteaza intr-o oarecare masura medicul sa trateze pacientul ca si cand ar fi doar un sistem biofizic. Toate acestea se intampla in timp ce nici pacientul, nici medicul nu se percep ca fiind doar un sistem fizic.

•    Problema eficientei medicinii conventionale in absenta acordului pacientului

•    Dilema majora a localizarii bolii- ea insasi o entitate, la fel ca si cauza sa. Aceasta intrebare este relevanta mai ales in domeniul bolilor mentale.

Deoarece medicii conventionali trebuie sa fie eficienti, ei adesea se afla in situatia de a-si estompa anumite trairi ca om. O abordare in Unime a sanatatii si vindecarii se refera la a trata persoana, boala precum si medicul. In loc de a stabili care metodologie e corecta si care nu,  mai bine ne intrebam:
- Ce fel de Lume e aceea care permite atator metode sa apara si mai ales sa fie necesare?

Vindecarea acestei Sfere se bazeaza pe premiza ca noi nu suntem corpurile noastre ci suntem Spirit traind o experienta umana. Si prin obiectivul Unimii vedem clar ca, intr-un mod misterios ,totul este conectat cu totul si toate bolile sunt incorporate cumva, adanc in retele, sisteme si lanturi patologice. Si daca am vrea sa raspundem la intrebarea referitoare la ,localizarea bolii' atunci trebuie sa analizam si ceea ce intelegem prin ,sanatate'. Poate o persoana fi sanatoasa cand nu se hraneste spiritual? Si ar trebui sau cum poate un medic trata asta?
Scena e pregatita pentru miracolul extraordinar care va avea loc cand vom incepe a intelege ceea ce multi dintre noi inca nu putem: vindecarea.

Sponsor principal

Articole pe categorii

Articole noi