Pixabay.com
nativul din capricorn
Tipărire

Barbatul din zodia Capricornului

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

E inconjurat de un zid pe care l-a construit singur. E timid, dar puternic si dur. E placut, dar are o ambitie feroce. Ca si legendarul cowboy, barbatul din Capricorn pare sa prefere singuratatea. Nu e asa. Nu chiar. In adancul inimii lui, Capricornul tanjeste dupa adoratie. I-ar placea la nebunie sa incante multimile cu acrobatii nebunesti la trapez. In visele lui cele mai ascunse, acest nativ e un romantic incurabil, dar Saturn ii infraneaza pornirile naturale cu o mie de lanturi. Severa planeta a disciplinei ii dicteaza un comportament calm, actiuni practice si intentii serioase. Aceasta e crucea lui si deseori e foarte greu de purtat. Uneori isi va masca frustrarea bruscandu-i pe cei din jur, iar alteori te va ului cu un umor neasteptat, surprinzator, desi acesta va fi intodeauna in stil ironic, persiflant. Dar, se stie, asta e cel mai amuzant stil de umor si Capricornii pot fi de-a dreptul spumosi cand sunt spirituali si jongleaza cu glumele seci.

Ia un barbat Capricorn echilibrat si de incredere, ia-l la bani pe marunti si vei gasi in interiroul lui un visator bland si vesel, care tanjeste sa simta vantul libertatii in plete si e imbatat de parfumul dulce al complimentelor, care e flamand de aventura si emotii. Sunt extrem de putini aceia care pot elibera acest suflet singuratic din inchisoarea lui secreta. Probabil ca ai ajuns deja sa te gandesti ca tipul din Capricorn ar fi un profesor grozav dar un iubit jalnic. Tocmai ai hotarat ca ai prefera sa-l vezi presedinte decat langa tine la altar. Ti-a creat impresia unui barbat care ar prefera sa-si vada numele la rubrica sociala decat in jurnalul tau. Acum descopeeri ca are o inima la fel de calda si prietenoasa ca un foc de lemne intr-o noapte de iarna. Stiu, esti entuziasmata, dar asteapta o clipa inainte sa te repezi sa-i rupi trei coaste strangandu-l in brate si sa astepti sa te duca in al noualea cer. Surprizele pe care le-am descris mai sus fac parte din fiinta lui interioara. Va fi incantat si impresionat daca le vei ghici prezenta, dar ele sunt bine ascunse. Nu prea sunt sanse sa lase vreodata acele vise nebunesti sa evadeze si sa o ia razna. E de-ajuns sa stii ca sunt acolo. Nu te astepta sa-ti vezi capricornul zburdand descult printre margarete. Nu poti schimba personalitatea lui esentiala, saturniana. Insa poti rade la povestirile lui cu caini pana cand aduna suficient curaj sa-ti spuna altele, mai sofisticate.

Poti face aluzii cum ca ai impresia ca sub atitudinea lui conservatoare sunt ascunse focuri innabusite pana cand va avea suficienta incredere incat sa lase sa izbucneasca la suprafata o flacara, doua. Poti sa-i spui ca visele lui ti se par mai vii decat ale celorlalti, pentru ca nu exista vis mai sclipitor ca cel transpus in realitate, incurajandu-l astfel sa viseze si mai mult. Intr-o buna zi, va ajunge in varful muntelui sau, iar tu vei fi alaturi de el, plina de mandrie pentru hotaratul tau Capricorn si bucuroasa ca ai crezut in visele lui pragmatice. Capricornii se prefac ca pot trai fara complimente, iar felul in care se poarta atunci cand li se face unul e o dovada destul de convingatoare. Daca i-ai facut vreodata un compliment barbatului tau din aceasta zodie si ai vazut cum ricoseaza de expresia lui impenetrabila stii la ce ma refer. Nu te grabi sa tragi concluzii. Numai pentru ca nativii sunt experti la a se amagi singuri nu trebuie sa cazi in aceeasi capcana. De fapt, el are o nevoie disperata sa i se spuna ca e bun, inteligent, frumos, sexi si interesant, dar fiindca nu lasa sa se vada aceasta nevoie, rareori ii este satisfacuta. In consecinta, nu va fi obisnuit cu complimentele si nu va prea sti ce sa faca atunci cand cineva il va admira in mod deschis, asa ca-si ascunde jena cu o gluma sau va ignora complimentul, reactie care ii va convinge pe oameni sa nu mai riste niciodata sa flateze chipul acela impietrit. Se creeaza impresia ca uraste complimentele, asa ca primeste tot mai putine. E un cerc vicios. Poate ca e mai mult vina ta decat a lui. Data viitoare cand il flatezi, uita-te la urechile lui. Vezi cum s-au inrosit? Vezi sclipirea aceea slaba din ochii lui? E incantat cum nu se mai poate. Doar pentru ca nu se apuca sa topaie sau sa se rostogoleasca prin iarba ca Leul nu inseamna ca nu e profund fericit si foarte mandru. Simte nevoia sa stie ca vezi ce om minunat e. Firea lui si stelele il impiedica sa-si faca reclama. Va trebui sa fii tu agentul lui de publicitate.

Acest barbat infloreste tarziu. In tinerete e grav ca o bufnita, dar se va relaxa treptat pe masura ce se va maturiza si, daca  un Capricorn tipic, va ajunge sa arate si sa se poarte mai tinereste decat toti cei din grup. La alti barbati, trebuie sa le tolerezi ani de zile nesabuinta superficiala, ca apoi sa te alegi cu un batran morocanos si incuiat. Iubitul tau din Capricorn nu te va rapi ca sa te duca la Paris la inceputul idilei voastre, dar s-ar putea sa te duca sa vezi Taj Mahalul la lumina lunii patruzeci sau cincizeci de ani mai tarziu, cand alti barbati se plang ca le trosnesc incheieturile. Nu e rau deloc! Daca esti genul careia ii place sa se indoape la inceput cu aperitive grele ca apoi sa-si manance constiincioasa legumele, nu e pentru tine. O legatura amoroasa cu un Capricorn, daca duce la casatorie e ca si cum ai lasa desertul la urma, asa cum e firesc.

Desigur, procesul invers de imbatranire al nativului iti poate provoca oarece probleme in sectorul “fidelitate”. Cand idila voastra e proaspata, vei avea prea putine batai de cap cu loialitatea partenerului tau, dar cand acesta va mai inainta in varsta, s-ar putea sa se mai abata putin de la calea voastra comuna. Totusi, Capricornul e poate cel mai fidel dintre toate semnele zodiacale, pentru ca acest barbat considera familia ceva sfant. Indiferent de scaparile minore de mai tarziu, acestea nu vor inlocui niciodata caldura caminului, copiii si pe tine. Are un profund respect pentru legaturile de familie, aici incluzand atat familia construita cu tine, cat si cea din care provine, careia i-a fost devotat din copilarie. E inacceptabil sa-i insulti mama sau sa fii rece cu fratele lui. Pregateste-te sa-ti iubesti rudele prin alianta, chiar daca sunt la fel de adorabile ca un cactus. Nu numai ca le va lua apararea, dar, daca vei lasa disputele sa se agraveze, povara de a trebui sa aleaga intre cele doua familii il poate face pe nativ ursuz si pesimist. Si nu-ti doresti in nici un caz sa vezi un Capricorn pesimist si posac. S-ar putea sa dai peste un saturnian care manifesta un dispret fatis fata de rudele lui, sau care a retezat cu furie legaturile de familie si nu a mai privit niciodata inapoi. Daca vei da deoparte suprafata independentei lui vei descoperi in trecutul lui o rana profunda, emotionala, care a provocat de fapt acest comportament atipic. Multi Capricorni continua sa locuiasca la parinti mult timp dupa ce amicii lor au inceput sa se bucure de deliciile unui cuibusor de burlac.

De obicei se indragostesc mai tarziu decat majoritatea barbatilor si rareori se casatoresc inainte sa-si construiasca o cariera stabila. Cu ochiul lor format pentru aprecierea pedigriului si a perfectiunii, vor studia peisajul cu mare atentie. Saturnianul va alege o fata care va deveni o buna mama. Apoi, va trebui ca ea sa fie o buna gospodina si sa gateasca bine. In plus, va trebui sa se imbrace bine ca sa-i impresioneze pe asociatii si prietenii lui si, daca se poate, sa fie mai presus de acestia in privinta provenientei, manierelor, educatiei si inteligentei. La sfarsit, va arunca o privire rapida ca sa vada daca fata e frumoasa sau daca i se pare atragatoare din punct de vedere sexual. Dupa cum vezi, nu e nici o nenorocire daca ai par latos, nu te dai cu parfum, iar picioarele tale nu starnesc invidia actualei Miss Univers. Cotrobaie prin cufar dupa arborele genealogic si arata-i cam pe ce ramura se afla Bibescul familiei. Invit-o pe mama lui la pranz in oras o data pe saptamana si lasa-l sa vada cat esti de practica esti cand e vorba de buget. La urmatoarea voastra intalnire ia-o si pe surioara ta in varsta de patru ani. Daca esti singura la parinti inchiriaza copilasul vecinilor. Sterge-l la nas cat mai frecvent si mai bland cu o batista din panza (nu cu servetel), vorbeste cu Capricornul despre dorinta ta de a fi consilier municipal si de a te ocupa de imbunatatirea urbei, mergi incet si egal, arunca in conversatie cateva expresii frantuzesti si/sau englezesti si da ochii peste cap de placere cand vezi un bebelus intr-un carucior. Ai grija sa-i arati ca il consideri pe tatal lui cel mai intelept domn pe care l-ai cunoscut vreodata si fa referiri intamplatoare la unchiul care a lucrat cu Traian Vuia la construirea primului avion cu reactie, sau la stramosul care a stat alaturi de Cuza la divanul ad-hoc. Daca esti frumusica, e cu atat mai bine. Dar frumusetea nu va inlocui niciodata in ochii lui puloverul pe care l-ai tricotat pentru matusa lui, Getuta. Aproape ca pot sa-ti garantez ca acest barbat nu se va insura in veci cu tine daca nu treci testele familiei lui. Bineinteles ca exista exceptii, dar sunt atat de rare incat ar fi o nebunie sa risti crezand ca barbatul tau saturnian e una dintre ele. Dupa ce familia lui te-a cerut de nevasta (sau el te-a cerut) pune piciorul in prag. Cu fermitate! Spune-i ca ii iubesti din tot sufletul pe ai lui, dar tu ai acceptat sa imparti patul si casa doar cu el. Daca nu faci asta, vei petrece multe seri de sambata gatind pentru unchiul Costel sau ajutandu-i surioara sa treaca prin chinurile adolescentei.

Deoarece Capricornii sunt intotdeauna usor emotionati in prezenta sexului opus, unii dintre ei vor face cateodata aluzii fara perdea, se vor chinui sa incerce sa faca insinuari cu subinteles erotic sau vor parea duri, aspri si lipsiti de orice scrupul sau sensibilitate. E doar felul lor de a incerca sa fie “ca baietii”, o metoda tipica de a-si ascunde jena si curiozitatea provocate de pasiunile arzatoarea ale altor persoane, mai agresive. Nu te lasa amagita si nu-ti inchipui ca vrea sa fiti un cuplu ca Bonnie si Clyde. Elti o domina si nu cumva sa uiti asta! O fi aruncand el cate o privire fugara spre vreo “doamna a noptii”, dar aceea nu e in nici un caz genul de femeie pe care ar lua-o de nevasta. S-ar putea ca asta sa-ti sune a sfat primit de la matusa ta Agepsina, fata batrana a familiei, dar daca crezi ca e o prostie da-i inainte si poarta bikinii minusculi si rimelul verde, toarna pe tine o sticla de parfum si saruta-l in public. Poate ca vei merge in cele din urma spre altar cu cununa de lamaita pe cap, dar sigur nu va fi langa tine un mire saturnian. Un dar frumos pentru sotul tau Capricorn ar fi o carte de poezii, cu cat mai romantice cu atat mai bine. Daca nu-l inveti timpuriu arta exprimarii afectiunii, s-ar putea sa devii o nevasta careia nu-i lipseste nimic, care e adorata si apreciata cu caldura, cu un sot absolut perfect, dar neimplinita emotional. Nu va mai avea nici un rost atunci sa te plangi ca nu-ti spune niciodata ca te iubeste. Se va uita, doar, la tine cu o privire inocenta si indurerata sau cu dezgust posomorat (in functie de cat de puternica a fost influenta lui Saturn la nasterea lui) si-ti va explica rabdator: “Esti nebuna. Imi amintesc perfect ca ti-am spus ca te iubesc cand ti-am dat inelul de logodna si inca o data cand s-a nascut micul Alex”. El considera ca ar trebui sa stii ce simte pentru tine din moment ce te sustine financiar si iti acorda privilegiu de a iti permite sa fii mama copiilor lui, sa dai cu matura prin casa lui si sa-i lustruiesti trofeele. Pentru Capricorn, declaratiile sentimentale constituie o poleiala de prost gust a crinului romantismului. S-ar putea sa te intrebe: “Ce vrei, sa fiu Pacientul englez?”. Asta e momentul sa spui tare “da”. Il va soca si speria putin. Nu se va transforma in Ralph Fiennes, dar s-ar putea sa-si dea seama ca un “iubito”, murmurat tandru la momentul potrivit nu-i va stirbi cu nimic masculinitatea.

Ca tata, va fi insasi personificarea expresiei “pater familias”. Va sta intotdeauna in capul mesei, inclusiv la picnicuri, chiar daca asta inseamna sa stea in musuroiul de furnici sau in urzici. Va pretinde respect si ascultare si va insista sa impune disciplina si rutina. In schimb va oferi devotament total, chiar autosacrificiu si probabil ca va fi de acord cu petreceri cat mai mari de zilele de nastere ale celor mici si cu Craciunuri cat mai vesele. Tatal din Capricorn va avea grija ca progeniturile sa mearga regulat la dentist, sa-si faca lectiile si nu se va sfii sa le aplice corectii corporale cand va fi necesar. Nu strica sa-i amintesti ca a fi parinte poate fi placut si amuzant, nu numai o responsabilitate serioasa. Invata-i pe copii sa-i dea sarutari generoase inainte de a pleca la culcare si incurajeaza-l sa-i duca la meciuri, la pescuit sau la inot. Daca e putin cam sever, nu uita ca ei vor avea de castigat din asta in timp, cu conditia ca tatal lor sa nu exagereze. Cand va deveni bunic, Capricornul tau va deveni socant de ingaduitor. Bunicii din aceasta zodie sunt dadace grozave. Cunosc unul care cutreiera cartierul pe role alaturi de nepoti.

Un Capricorn se insoara rareori in graba si majoritatea mariajelor lor sunt solide. Dar daca s-a insurat cu cine nu trebuie, va pleca brusc si sotia lui nu va avea parte de o a doua sansa. Acest barbat detesta divortul, dar cand acesta se va petrece, va fi definitiv. Cu alte cuvinte, cand s-a saturat, gata! Probabil ca sotul tau saturninan va programa amorul fizic , trecandu-l pe lista de lucruri de facut ca pe cumparaturi, corespondenta, vizitele la muzeu sau la medic. Acest lucru poate parea rece si lipsit de sentiment, dar nu uita ca pragamticul Capricorn va fi interesat de aspectul fizic al iubirii mult timp dupa ce alti soti de aceeasi varsta vor incepe sa recurga la poezie pentru a-si exprima afectiunea. Tii minte? Desertul la urma!

Sursa: Cum sa recunosti nativii, autor Anatol Basarab