Acest site foloseste cookie-uri. Daca navigati pe acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.

contact@humanitysteam.ro
Scris de  Marius Stan

 Taoismul este o ‚tehnologie’ orientala (de provenienta chineza) de intelegere a  universului, vietii si fiintei umane. El are o vechime de cca. 5.000 de ani, iar invataturile taoiste s-au transmis, prin scris si viu grai, fara intrerupere in decursul acestei perioade (spre deosebire de cele europene sau africane din care multe s-au pierdut, fiind arse in urma razboaielor biblioteci intregi de cunoastere straveche valoroasa). Putem spune ca Taoismul cuprinde unele din cele mai vechi invataturi ale omenirii, cu rezultate deosebite, uneori miraculoase, in toate domeniile vietii (sanatate, prosperitate, relatii, munca). tao
        De fapt, cercetarile stiintifice actuale confirma din ce in ce mai mult ceea ce taoistii descoperisera acum mii de ani despre corpul uman (fizic si energetic), despre planeta noastra, sistemul nostru solar, univers. Instrumentele stiintifice actuale valideaza multe din informatiile pe care taoistii le-au obtinut direct, prin simtire si vedere interioara.  Iar implicarea occidentului in aceasta privinta este abia la inceput -  Taoismul asteapta ca occidentul sa valideze, in timp, toata cunoasterea obtinuta in aceste mii de ani.
        Putem considera deci ca in Taoism si-au gasit originea majoritatea ‚tehnicilor’ de vindecare utilizate in occident, fie ca se adreseaza corpului fizic (alimente naturale, plante, suplimente fie corpului energetic (diferite practici, meditatii, tehnici de respiratie, bio-energie s.a.).
        Primul meu contact cu Taoismul a avut loc in octombrie 2001, cand am ajuns la un curs al lui Adrian Cranta, “Chi-Kung-ul intelepciunii”. Am vazut un afis la libraria Orfeu si m-a atras denumirea cursului. Aveam cateva notiuni despre chi-kung (“intamplator”, in februarie acelasi an fusesem la un curs cu maestrul chinez Lin Kai-Ting) si ma atragea sa aflu ceva despre ‘intelepciune’ – asa ca mi-am spus ca e ocazia potrivita sa vad imbinarea dintre ceea ce credeam eu ca este chi-kung-ul si ceea ce credeam eu ca este intelepciunea. Rezultatul a fost oarecum diferit de ceea ce ma asteptam. Credeam ca va fi ceva mai mult ‘filozofic’ si, de fapt, a fost un curs foarte practic, unde am aflat tot felul de informatii si exercitii noi dar extrem de atragatoare pentru ‘mintea’ mea. Citisem ceva asemanator cu ceea ce s-a spus acolo si asta m-a facut sa mai vin la inca un curs, in noiembrie, “Bazele alchimiei interne”. Dupa terminarea acestuia am inteles ca e ceva extrem de serios, care imi poate folosi in viitor, asa ca am continuat cursurile si am mers si la sala de practica.
        Mi-am dat seama ca e foarte importanta apartenenta la un grup (si de studiu teoretic si de practica) ; de unul singur, fara o baza solida obtinuta intr-un grup, e foarte greu sa reusesti sa tii o cale corecta de mijloc. Oricand poti devia de la ea fara  sa-ti dai seama, si te poti echilibra doar intr-un grup condus de un profesor. Este exact cum spunea P.D. Ouspensky : nici un om nu se poate trezi de unul singur ; asta se poate intampla doar intr-un grup de oameni ce isi propun sa se trezeasca impreuna, fiind condusi de o persoana mai avansata, care are foarte mici sanse sa ‘adoarma’ (asa cum facem cu totii – uneori practicam si suntem mai ‘treji’ dar, de multe ori, in societate, ‘dormim’ pe noi).
        Cu cat studiez mai mult Taoismul, atat teoretic (prin cartile sistemului) cat si practic (prin practica individuala in urma careia fac observatii despre mine insumi – modul in care simt, starea de sanatate si vitalitate, altele) cu atat inteleg mai mult intelepciunea si ‘aproape perfectiunea’ modului taoist de a privi viata si universul. Comparand ideile din Taoism cu cele ale altor sisteme din care am citit si practicat cate putin (Gurdjieff-Ouspensky, scoala gnostica) sau cu informatiile aflate din carti ‘exoterice’ (din care cele mai importante si oarecum mai apropiate de taoism sunt “Puterea prezentului”, “Invatatura Hathor”, seria “Conversatii cu Dumnezeu” si cartile lui O.M. Aivanhov) am constatat o diferenta in ce priveste modul de abordare a tot ceea ce poate fi definit. E un mod extrem de concret, de detaliat – practic gasesti raspuns la orice intrebare, si un raspuns extrem de logic ce poate fi folosit imediat. Nici nu se putea altfel – e clar ca un asemenea sistem ce are ca scop chiar ‘nemurirea’ nu putea fi revelat si perfectionat decat de minti superioare, de fiinte care au o intelegere profunda a naturii vietii si universului in care exista planeta Pamant, si poate si a altor universuri. Astfel ca acest mod de viata, trecut de mii de ani din generatie in generatie si ajuns in prezent intr-un sistem organizat, ce se perfectioneaza continuu (sistemul Universal-Tao condus de Maestrul Mantak Chia) poate fi considerat ca fiind unul din cele mai eficiente si complete ‘instrumente’. Un instrument prin care o persoana poate sa-si descopere esenta, fiinta interioara si sa-l creeze pe ‘cine este el cu adevarat’ (si, cu siguranta, unul din cele mai eficiente si complete sisteme ce poate fi practicat in Romania – cel putin din punctul meu de vedere, bazandu-ma pe anumite criterii si informatii).
        Primul pas pe calea lui Tao, calea naturii il reprezinta, cum spune William Wei, un exponent actual al sistemului, “a invata sa gandesti cu inima si sa simti cu mintea”. Este ceea ce sta la baza intregii ‘viziuni spirituale’ asupra lucrurilor, chiar daca in alte sisteme sau carti este definit in alt mod. Inseamna a folosi mintea nu pentru a gandi lucrurile (in legatura cu trecutul si viitorul) ci pentru a observa prezentul, si a folosi inima nu pentru a ‘simti’, asa cum e inteles in mod obisnuit (adica a reactiona pe baza emotiilor) ci pentru a lua decizii. Taoistii considera ca pentru fiecare proces (observare, analiza, luarea deciziei) exista cate un ‘creier’ (respectiv : cel din cap, cel din abdomen si cel din inima), a caror functionare este momentan inversata, astfel ca oamenii nu percep lumea reala, ci traiesc in lumea ‘iluziilor propriei minti’ (Matrix). Abia cand ele isi vor relua functionarea pentru care au fost concepute la origini vom “cunoaste adevarul, si adevarul ne va elibera”. Pana atunci, orice experiente sau trairi am avea, ele vor constitui parte a procesului de reintoarcere acasa. Interesant e ca aceleasi idei despre creiere se gasesc si in sistemul Gurdjieff-Ouspensky si in scoala gnostica (acolo se numesc centri, sunt cinci si, la fel, functionarea lor e ‘data peste cap’).
        Folosind mintea pentru observatie si intrand in meditatie, practicantul Tao se conecteaza cu o energie infinita (ceea ce este considerat a fi “Dumnezeu” in toate sistemele – infinitul, totul). Prima “poarta” de comunicare este in creierul abdominal, iar apoi, treptat, si in alte zone. Este adusa in acest plan fizic o energie nonfizica pentru materializarea intentiilor si, in sens invers, este ‘transmutata’ energia fizica in energie nonfizica si dusa in ‘infinit’. Sunt create vehicule pentru ‘calatoria’ in infinit (corpul spiritual dar, mai intai, corpul sufletesc – emotiile pozitive) tot asa cum exista corpul fizic ca vehicul pentru calatoria in acest plan. Un corp fizic a carui sanatate si vigoare este extrem de importanta si care constituie adevarate prioritati pentru taoisti, trupul constutuind practic ‘rampa de lansare’ a sufletului. Iar scopul final este ‘nemurirea’ dincolo de timp si spatiu – si mult dupa ea. Sunt nivele pe care inca nu le inteleg foarte bine nici cu mintea - poate doar intuiesc putin cum ar fi sa le traiesti.
        Taoistii considera fiinta umana ca o baterie ‚biologica’. Asa cum o baterie, un acumulator are nevoie sa fie incarcat la curent electric (priza) un anumit timp, si fiinta umana trebuie sa faca acelasi lucru. Daca un acumulator nu este incarcat, el functioneaza cu energia pe care o are pana se descarca complet. La fel, si omul moare atunci cand bateria sa este golita complet. De aceea, trebuie sa avem grija sa o mentinem permanent incarcata (adica sa avem suficienta energie vitala – ceea ce noi numim ‚vitalitate’) care sa puna in miscare si in buna functionare corpul fizic. Bateria se descarca in primul rand datorita emotiilor negative, iar taoistii au descoperit ca emotiile sunt ‚stocate’ intr-o memorie informational-energetica a organelor. Dar ele pot fi transformate in emotii pozitive, si astfel ne putem ‚incarca’.
        Un alt scop concret al Taoismului il reprezinta echilibrarea fiintei umane din punct de vedere financiar, familial, social si spiritual, in armonie cu natura si universul, cu legile lor. Este un scop extrem de realist, care nu poate apartine decat unei cai de mijloc, in contrast cu caile ce pun accent doar pe o asa-numita ‘dezvoltare spirituala’, ducand de multe ori la desocializarea oamenilor. Prin Tao oamenii devin liberi atat in interior cat si in exterior, contribuind prin propria existenta si activitate la crearea unei societati mai bune si a unui colt de univers mai luminos.
        S-ar putea vorbi foarte mult despre Tao si nu s-ar reusi definirea esentei sale – infinitul, totul, linistea desavarsita, sursa (“Tao exprimat in cuvinte nu mai este Tao”). Esenta Tao poate fi descoperita doar prin practica individuala. Recunosc ca mi-a fost greu sa inteleg asta (mi-a luat mult sa ma deconditionez de toate teoriile disparate si aparent contradictorii pe care le citisem, si care totusi au aceeasi esenta) si sa urmez o cale concreta si unitara. Dar observ cum incetul cu incetul reusesc. Si ii invit pe toti cei ce doresc sa mearga pe o cale autentica sa indrazneasca si sa-si faca un plan de viata, incepand aceasta calatorie catre fiinta lor interioara, catre ei insisi, urmand Tao-calea naturii.


Mai multe informatii despre Taoism :
www.tao.ro (site-ul profesorului meu Adrian Cranta, instructor Universal Tao)
www.tao-magic.ro (site-ul lui Costin Vasile, instructor Universal Tao)

Material preluat de pe www.succesulpersonal.ro

(0 voturi)
Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 20:21

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Articole pe categorii

Articole noi